Toeristische tips

L’Estartit - Torroella de Montgrí

1. Torroella de Montgrí
2. Omgeving van L’Estartit
3. Markten
4. Strand
5. Links

Torroella de Montgrí
Torroella de Montgrí is een dorp met een eigen persoonlijkheid dat het hele jaar door een ideale plek is om te genieten en zich te wanen in de verschillende periodes waarin het gevormd werd. Uit elk tijdperk zijn belangrijke architectonische overblijfselen die u in een oogwenk in de tijd laten reizen.
Geniet van de charme van dit dorp met de smalle straatjes, het indrukwekkende middeleeuwse centrum waar het drukke culturele leven is te voelen en de vele leuke winkeltjes en terasjes.


L’Estartit
L’Estartit is een bevoorrechte plaats. De verschillende landschappen, het uitgestrekte zandstrand, de mooie (vissers)haven, de gezellige boulevard en het belangrijke toeristische, winkel- en recreatieaanbod maken van L’Estartit een ideale plek om het hele jaar door te genieten van een aangename, afwisselende en comfortabele vakantie.


De Illas Medes (Medes Eilanden) liggen slechts één mijl voor de kust van L’Estartit. Deze eilandengroep bestaat uit 7 eilandjes met een oppervlakte van ongeveer 23 hectare. De Medes Eilanden vormen één van de belangrijkste zeeflora- faunareservaten van het westelijke Middellandse-Zeegebied en staan bekend als het duikparadijs van de Costa Brava. Dankzij de verschillende diepten kunnen zowel beginnende als gevorderde duikliefhebbers hier allerlei duiken maken. Er komen dan ook veel duikers voor de grotten, tunnels en koraalriffen van deze eilanden.
In L’Estartit zijn diverse duikscholen aanwezig.


Met een glasbodemboot kunnen de koraalriffen bekeken worden. Tickets hiervoor zijn in de haven te koop.


Het Kasteel van de Montgrí, gebouwd tussen 1294 en 1301, in Torroella ziet u steeds overal bovenuit komen. Het kasteel bestaat uit 4 muren, de kantelen zijn gerestaureerd en hier zijn wenteltrappen geplaatst. Vanaf dit onafgeronde fort, dat destijds op de kracht van het bewind van koning Jacobus II ten aanzien van het graafschap Empúries duidde,  heeft u een prachtig uitzicht over de wijde omgeving met o.a. de baai van Roses, Empúries en L’Estartit, de Baix Ter en de Pyreneeën.
Het kasteel is alleen wandelend te bereiken, wandeling van circa 1 uur. Vergeet u geen drinkwater mee te nemen.


In Torroella de Montgrì zijn 2 musea:

 • Can Quintana (Museum van het Middellandse Zeegebied)

Aan de hand van het Montgrí-massief, de vlakte van de Baix Ter en de Medes Eilanden ontdekt u op een interactieve manier alles over de  Mediterranée’

 • Palau Solterra: wisselende exposities van Catelaanse kunstenaars in een prachtig 15e eeuws gebouw.


Het feit dat Torroella de Montgrí de geboorteplaats is van vele schilders, beeldhouwers, schrijvers en fotografen heeft ervoor gezorgd dat privéstichtingen en kunstgalerijen zich in het plaatsje hebben gevestigd: De stichtingen Fundació Vila Casas en Fundació Mascort en de kunstgalerijen Michael Dunev Art Projects, Atrium Roca-Sans en Traç d’Art in L’Estartit.


Het Natuurpark van de Montgrí is het kwaliteitsmerk bij uitstek van L’Estartit en bestaat uit bergen, vallei, tuinderijen, de rivier de Ter, moerassen, strand, duinen, baaien en eilanden. Van het totale oppervlakte van dit Natuurpark valt 68% (8192 hectare) binnen de gemeente Torroella/L’Estartit.
Bij de VVV in L’Estartit vindt u informatie over de manier waarop u alle natuurgebieden kunt ontdekken. Er zijn verschillende fiets- en wandelroutes die u zullen helpen om het Natuurpark van de Montgrí, de Medes Eilanden en de Baix Ter te ontdekken en te genieten van cultuur en natuurlandschap met een eeuwenoude stempel.


Naast duiken/snorkelen, fietsen en wandelen kunt u in L’Estartit verschillende andere sporten beoefenen, zoals:

 • Paardrijden langs het strand (Club Hípic Mas Paguina Estartit)
 • Karten (kartbaan ligt langs de weg van Estartit naar Torroella)
 • Tennissen (Club Nautic-Torre Gran en Mont-Pla)
 • Bowling
 • Minigolf
 • Diverse watersporten (zeilen, windsurfen, waterskiën)
 • Golfen

            - Pitch & Put, 18 holes (Torroella)
            - Emporda Golf Resort, 36 holes (richting Pals)
            - Playa de Pals Golf (Pals), 18 holes
            - Golf les Serres, 18 holes


L’Estartit heeft een klein vliegveldje voor ultralichte vliegtuigen. U kunt hier ook vlieglessen nemen.


Omgeving van L’Estartit

In de directe omgeving van L’Estartit zijn prachtige middeleeuwse plaatsjes die beslist een bezoekje waard zijn: Het oude Pals, Begur, Peratallada en Monells.


In Sant Pere de Rodes (Port de la Selva) kunt u een Romeins klooster bezichtigen. In Empuries (L’Escala) en Ullastret vindt u nog Grieks-Romeinse opgravingen.


Perelada heeft een prachtig Casino, museum, kasteel en een historisch centrum waar champagne gemaakt en verkocht wordt.


Wilt u terracotta kopen dan moet u beslist naar La Bisbal d´Emporda. Dit is hét centrum van de terracotta (er is ook een terracotta museum).
In La Bisbal d´Emporda zijn bovendien veel antiekwinkeltjes.


Wijnliefhebbers kunnen hun slag slaan bij wijnhandel GRAU. Dit enorme gebouw van 10.000 m2 ligt aan de rand van Palafrugell. Regelmatig worden hier wijnproeverijen georganiseerd.


In Figueres vindt u het beroemde museum van Salvador Dalí. Bovendien kunt u in Figueres gezellig winkelen en over de Ramblas flaneren.
In Púbol (op de weg via Pals naar Gerona) ligt het kasteeltje van Gala en Dalí. De echte Dalí liefhebbers gaan ook nog even naar het schilderachtige plaatsje Cadagúes, de voormalige woonplaats van Dalí.


De hoofdstad Girona heeft u ook veel te bieden. Fraaie kathedraal, oude binnenstad, diverse monumentale gebouwen, musea en leuke winkeltjes.


Barcelona is uiteraard een verhaal apart. Met de bekende kerk ‘Sagrada Familia’ de kunstwerken van Gaudi, Parq Quell, Picasso Museum, de ramblas en het enorme winkelaanbod beslist een bezoek waard!
U kunt uiteraard met de auto gaan, maar u kunt ook met de trein. Deze gaat vanuit Flaçà (circa 20 minuten vanaf L’Estartit) naar Avinguda de Gracia in Barcelona. U bent dan midden in het centrum.


Vanaf half juni tot half september zijn er verschillende waterparken open.

 • Agua Brava in Rosas
 • Aquadiver in Playa d’Aro
 • Waterworld in Lloret de Mar
 • Marineland (waterpark met dolfijnen en vogels) in Palafolls


De Botanische tuin van Cap Roig in Callella de Palafrugell, is de meest complete van het land,. Verder zijn het natuurreservaat in  Aïguamolls de L’Emporda en L’ Albera en het  meer van Banyoles  ook een autoritje waard.


In het plaatsje Castell d’Empuries is een prachtige vlindertuin. Hier kunt u de grootste vlindercollectie van Europa bekijken. Verder vliegen hier diverse bijzondere vogels en staat u oog in oog met diverse reptielen.


Los caminos de ronda:
Voor wandelliefhebbers zijn er verschillende mooie tochten te maken.
Het is erg leuk om naar Llafranc te rijden met de auto. Van de trappen van Garbí te Llafranc kunt u dan langs de zee wandelen tot het laatste strandje van Callella de Palafrugell. (1.30 min.)
Of van Tamaríu naar la Cala Pedrosa (1 uur), evt. kunt u hierna doorlopen tot Sant Sebastiá (45 min.) en mocht u nog langer willen wandelen, kunt u verder doorlopen naar Llafranc.
Tijdens deze wandeling heeft u schitterend uitzicht op zee en op de ruige rotspartijen.


Voor degene die het hogerop wil zoeken is er in Empuriabrava de mogelijkheid voor sky diving.


Markten

Zondag - Palafrugell
- L’Escala
Maandag - Torroella de Montgri
Dinsdag - Palamós
- Besalú
- Girona
Woensdag - Banyoles
- St. Pere Pescador
- Begur
Donderdag - L’Estartit
- Figueras
Vrijdag - La Bisbal d’Emporda
Zaterdag - Girona
- Empuriabrava
- Mont-Ras

Alle markten zijn ‘s ochtends.


Strand

Het zandstrand van L’Estartit is circa 4 km. lang en circa 70 meter breed. De zeebodem loopt  geleidelijk af, waardoor het strand zeer geschikt is voor kinderen. Op het strand is een EHBO post aanwezig en er worden parasols en ligbedden verhuurd.
Op het strand is een groot parkeerterrein aanwezig waar u uw auto gratis kunt parkeren.


Naast het strand van L’Estartit zijn er ook mooie, kleine strandjes in:
L’Escala Montgo, Llafranc, Tamariu, Aguablava y Calella de Palafrugell, Begur Sa Riera en Sa Punta
Deze strandjes liggen meestal in rotsachtige baaien.
In Pals is bovendien een nudistenstrand.
                              
L'estartit links
www.visitestartit.com
www.cnestartit.es

 


Golf
Website Pitch & Put Gualta
Website Emporda Golf
Website Golf Serres de Pals
Website Golf Platja de Pals

Duiken/Diving
Website Unisub
Website Calypso Diving
Website Quims Diving Center